Виски Lewis and Clark: история, особенности, виды
17 Июля 2021
Виски Lewis and Clark — напиток премиального класса, изготовленный из кукурузы и ржи по классической рецептуре. Выдержка в дубовых бочках придает аромату сложный характер, а жгучий, пряный вкус делает «Льюис и Кларк» напитком для настоящих мужчин. Это классический американский виски, который сегодня стремительно завоевывает популярность благодаря сбалансированным характеристикам и низкой цене.
Дегустационные особенности
Виски Lewis and Clark производят по традиционным технологиям, выдерживая дистилляты в бочках из дуба не менее 3 лет. В результате удается получить напиток, который отличается следующими дегустационными характеристиками:
- цвет — янтарный с золотистыми переливами в бокале;
- вкус — сухой, гладкий, с яркими ванильными и медовыми оттенками;
- послевкусие — продолжительное, жгучее, с запоминающимися ореховыми шлейфами и нотками пряностей;
- аромат — в сложной палитре раскрываются оттенки мускатного ореха, древесины, имбиря.
- крепость — содержание алкоголя 40%.
Разливается виски в колоритные бутылки с изображением первопроходцев Льюиса и Кларка на этикетке.
Правила подачи
При дегустации рекомендуется соблюдать классические правила подачи. Чтобы раскрыть вкусовые особенности напитка, насладиться ароматом, необходимо охладить Lewis and Clark до 17-22 градусов. В переохлажденном напитке не получится почувствовать букет, а теплый виски отличается размытым вкусом и сильным опьяняющим действием. Подается Lewis and Clark в бутылке или в декантере. Разливается виски в классические широкие бокалы с тяжелым дном или в фужеры тюльпанообразной формы на небольшой ножке.
Снизить градус алкоголя можно с помощью льда, небольшого количества холодной воды или колы. Напиток хорошо сочетается с копченой красной рыбой, морепродуктами, дичью или фруктами. При использовании в качестве дижестива можно подать горький шоколад, кофе, сигару.
Виски Lewis and Clark станут хорошей базой для популярных алкогольных коктейлей. Поклонникам миксологии стоит попробовать приготовить «Любопытство» с абсентом и красным вермутом, «12 миль» с ананасовым ромом, «Кабинет сауэр» с черносмородиновым ликером. Эти коктейли украсят любую вечеринку.
Немного истории
Свое название напиток получил в честь двух офицеров, которых американский президент Джефферсон выбрал в руководство экспедицией для исследований Луизианы. Первопроходцы в течение двух лет изучали новые земли, неоднократно сталкиваясь с опасностями. Когда выбиралось имя для нового виски с настоящим мужским характером, что выбор обоснованно пал на Льюиса и Кларка.
Выпускает виски компания MGP, созданная в 1941 году в Индиане. Предприятие специализируется на производстве дистиллятов, которые поставляет ведущим мировым брендам. Работает компания и с небольшими стартапами. Одним из них стал Lewis and Clark, рассчитанный на европейский рынок, где лидирующие позиции занимает продукция из Шотландии и Ирландии.
Виски Lewis and Clark — это возможность познакомиться с традиционным американским напитком, созданным для настоящих мужчин. Это хороший выбор для дружной компании, шумного корпоративного мероприятия. Напиток подарит новые вкусовые впечатления, а мастера миксологии найдут в его лице новую яркую основу для алкогольных коктейлей.
Вам может понравиться
-30%
-30%
- Виски
- США
Читайте также
Виски Джек Дэниэлс (Jack Daniel’s) — разновидности и история напитка
Медовый «Джек Дэниэлс»: описание, характеристики, история
Виски Wild Turkey: история, описание, вкусовые особенности бурбона Уайлд Тёки из Кентукки, США
Уиски Кларк
Америка е един от трите най-големи производители на уиски в света. Напитка от Щатите се отличава със златист цвят, приятна мекота и дълъг сладък послевкус. Ще ви кажем какво е бърбън, ще ви научим как да избирате правилните напитки. Ние ще ви посъветваме кое американско уиски да донесете от САЩ или да купите безмитно.
Отличителни черти
Американското уиски е различно от шотландското и ирландското. Рецептата за напитката е пренесена в Съединените щати от имигранти от Европа, но с течение на времето е претърпяла много промени. Почти всички са станали случайно или поради някакви особености.
Суровината осигурява най-голяма разлика във вкуса. Целият свят основно прави уиски от малцов ечемик. В Америка тя е заменена от царевица. Това не беше направено от желание за превъзходство – на континента имаше проблеми с “правилната” зърнена култура. Подбраният продукт е обогатил вкуса на напитката, така че производителите не смятат да я отказват дори сега, когато има повече възможности.
Освен това много дестилерии държат напитката не в обикновени, а в овъглени дъбови бъчви. Любопитно е, че тази функция също се появи случайно. Веднъж имаше пожар в голяма маза. Резервоарите бяха повредени и нямаше как да бъдат заменени. Уискито се съхраняваше в частично овъглени бъчви. Оказа се, че това се отразява добре на вкуса на напитката. Така че сега контейнерът е специално опушен с огън.
Кое е правилно: бърбън или уиски
Основната разлика между бърбън и уиски е спецификата на приготвяне на напитката, описана по-горе. Американската напитка също се различава от европейската с приятен златист цвят. Вкусът му е по-мек, леко сладък. Американско уиски и бърбън са синоними. И двете версии на името на напитката са верни. Ако кажете “бърбън”, не е необходимо да добавяте определението за “американски” – това е ясно по подразбиране.
Визуално името на алкохола от Съединените щати не винаги се различава от европейското. Уискито често се вижда на бутилки с американски бърбън. Въпреки това много компании все още предпочитат “бърбън”, тъй като първият вариант обикновено се свързва с Ирландия. Но шотландската версия на името на напитката (уиски) има право да пише само в родината на производителя, така че няма да я видите в САЩ.
Смята се, че бърбънът е кръстен на едноименното село, разположено в Кентъки. Именно там се вари най-добрата напитка в страната. Днес лъвският пай от американското уиски все още се произвежда в Кентъки.
Научете повече за разликата между бърбън и уиски в това кратко видео.
Класификация
Всеки бърбън е американски. Въпреки това, не всяко уиски, произведено в Съединените щати, ще бъде етикетирано като бърбън. Струва си да разберете такива тънкости, за да изберете приличен алкохол. Основната класификация разделя напитката на 2 големи групи:
- Straight е истински бърбън, който съдържа поне 51% царевица. Експозиция повече от 2 години, външни добавки са неприемливи.
- Смесен – смес от чисти, неутрални алкохоли и багрила.
Първият вид бърбън отговаря на стандартите, залегнали в законодателството на САЩ. Нарича се “честно”. След дестилация се излива в специални бъчви със сила не повече от 62,5%. Самият производител решава колко градуса бърбън ще получи при бутилиране – най-важното е поне 40%. Ако периодът на стареене на алкохола не надвишава 4 години, информацията за младостта на напитката трябва да бъде написана на етикета.
Видове американско уиски
Чисто малцово уиски не се намира лесно в Съединените щати. Това обаче не е необходимо, защото американската напитка е добра по свой начин. Тънкостите на производството предполагат друга важна класификация на американското уиски в 5 основни вида:
- Бърбън | Бърбън. Най-популярното уиски в САЩ. Писахме за изискванията за напитка по-горе.
- Пшеничен бърбън | Бърбън с жито. Същата напитка, но съставът трябва да съдържа най-малко 49% зърнени храни.
- ръж | ръж. Друг вид бърбън, но в случая царевицата е заменена с ръж.
- Царевично уиски | царевица. Има повече царевица, отколкото в класическия вариант (80%), като експозицията няма значение.
- тенеси уиски | Тенеси. Легендарният Jack Daniel’s принадлежи към този тип. По същество това е бърбън, който се прекарва през кленов въглен, преди да се налее в буре.
Как се пие бърбън
Истинските ценители пият най-доброто американско уиски само чисто. Разбира се, трябва да е премиум бърбън, отлежал над 4 години. Излива се в чаша с дебело дъно: чаша или камъни. Ако бърбънът е млад, обичайно е да се добавя лед, понякога малко вода. Това изглажда прекомерната суровост на напитката.
Old Fashioned е най-популярният бърбън коктейл. Вкусът на американското уиски е перфектно подчертан от горчива, портокалова кора, захарен сироп. Коктейлът се сервира в едноименна чаша. От чаша “стара мода” също е обичайно да се пие уиски с лед.
Други популярни коктейли, известни по целия свят, се приготвят на базата на бърбън:
- Манхатън | Манхатън;
- Кисело уиски | Кисело уиски;
- булевардист | Булеварди;
- Кентъки муле | Кентъки Мюл.
История на американското уиски
Още през 17 век в Америка хората са знаели за дестилацията на ръж и ечемик, но не се е говорило за началото на сериозно мащабно производство. Много се промени, когато 250 000 имигранти от Шотландия, Ирландия и Германия пристигнаха в Щатите през 18 век.
Повечето от тези хора нямаха представа къде да поставят всички излишъци от реколта от пшеница, ечемик, царевица и овес. Затова, разделени на различни региони, те започнали да използват всеки свои суровини за дестилация: заселилите се в Пенсилвания и Мериленд дестилирали ръж, в Кентъки – царевица и т.н.
До 19-ти век, когато царевичният алкохол с марката Bourbon Country вече се разпространяваше в Ню Орлиънс, ръженото уиски и бърбън придобиха огромна популярност в Съединените американски щати.
Но паралелно с нарастването на популярността, борбата за трезв начин на живот нарастваше. Това не можеше да мине безследно и до 20-ти век борците за трезвеност победиха – известният “сух закон” в Съединените щати влезе в сила.
През 1914 г. Кентъки и Тенеси са освободени от пиенето на алкохол, а през 1920 г. влиза в сила Законът Volstead, който забранява производството на уиски. Законът е в сила в продължение на 13 години, но едва след края на Втората световна война производството на уиски се възобновява. Оказва се, че от около 25 години в страната не се произвеждат алкохолни напитки.
През времето, когато забраната беше в сила и алкохолът не се произвеждаше, хората промениха вкуса си в полза на нискоалкохолни напитки. Коктейлите са заменили силното ароматно уиски за хората. Но популярността на така наречената “вода на живота” от Съединените щати не можеше да не се върне към нея.
През 80-те години на миналия век хората започват да изпитват липса на богати силни напитки. И както всеки знае, търсенето създава предлагане. Имаше хора, които сериозно се занимаваха с производството на уиски в Америка, а сега популярността му няма граници.
През 2007 г. Сенатът на Съединените щати обяви септември за “Месец на националното наследство на бърбън”. Това събитие беше тласъкът за създаването на ежегодния “Бърбън фестивал” в Бардстаун, Кентъки.
Класификация на американското уиски
- Лекото уиски е вид американско уиски, което се дестилира при високи температури и отлежава в използвани дъбови бъчви.
Следователно, като правило, “Лекото уиски” има слаб аромат и фин цвят (или изобщо няма). - Sour Mash Whisky е вид американско уиски и по-точно методът на неговото производство. Особеността на този метод е, че по време на дестилацията към куба се добавя нова, все още неферментирала мъст. Правят това в момента, в който е останала още една четвърт от кубчето от старото ферментирало. Този метод се нарича метод “закваска” и помага да се запази същият стабилен вкус и аромат на всяка следваща напитка. Повечето американски уиски се произвеждат по метода „закваска“, тъй като могат да се използват за постигане на големи производствени обеми. Така че не се изненадвайте, ако например “Jack Daniel’s” попада в две категории американско уиски (“Jack Daniel’s” е уиски от Тенеси, направено по метода на “киселата каша”).
- Sweet Mash Whisky е вид американско уиски, което означава, че тук не се прилага горният метод, а на етапа на ферментация се използва прясна мая.
- Bottled-in-Bond Whiskey е вид американско уиски, отлежало от 4 до 8 години в контролирани от правителството складове. Това позволява на производителя да бъде освободен от редица данъци и гарантирано да получи висококачествена напитка.
- Чисто уиски – така се нарича зърнен дестилат, който според нормативната уредба трябва да съдържа 51% от един вид зърнена култура, а останалите 49% – от всеки друг. Също така, в допълнение към този стандарт, разпоредбите включват следните правила: – “чистото” уиски трябва да се дестилира със сила не повече от 80 градуса; – трябва да отлежава в нови овъглени дъбови бъчви минимум 2 години; – трябва да се бутилира при сила минимум 40 градуса; – не се допуска използването на неутрален алкохол и други добавки;
- Малцово уиски. Правилата му включват следните правила: – трябва да се произвежда от 100% малцов ечемик; – дестилиран в една дестилерия; – смляно, дестилирано и отлежало в САЩ; — отлежава в дъбови бъчви с обем не повече от 700 литра; – бутилирано при крепост най-малко 40 градуса.
- Смесеното уиски е вид американско уиски, чиято смес включва 20% директно уиски и 80% всякакъв друг зърнен дестилат (независимо дали е друг вид уиски или чист алкохол).
От своя страна “чистото уиски” се разделя на:
- Тенеси уиски (Tenne. След това се изпраща в бъчви.
- Бърбън е вид американско “чисто уиски”, появило се в края на 18 век в град Париж, окръг Бурбон, Кентъки, САЩ. Бърбън се счита за официалната напитка на Съединените щати. Всъщност рецептата за напитка, наречена “Бърбън”, е била известна по-рано – през 1789 г., когато преподобният Илайджа Крейг дестилирал подобна напитка за своите енориаши. Така: – в състава на бърбъна, според нормативната уредба, трябва да има поне 51% царевица, останалите 49% – ръж и пшеница; – бърбънът се бутилира в дъбови бъчви, овъглени отвътре по специална технология, със сила не повече от 62,5%; – отлежава в бъчви най-малко 2 години (обикновено – 4 години).
- Ръженото уиски е вид американско “чисто” уиски, произведено от мъст, съдържаща най-малко 51% ръж.
- Царевичното уиски е вид американско “чисто” уиски, произведено от мъст, която съдържа най-малко 80% царевица. По принцип е популярен само в самата Америка.
- Пшеничното уиски е вид американско “чисто” уиски, произведено от пивна мъст, в която пшеничните зърна са най-малко 51%.
Някои текстове
Ако сравним американското уиски с „скоч“, тогава, вероятно, основната разлика между тях е отлежаването на второто, най-често в дъбови бъчви от бърбън, и получава своя уникален вкус и аромат по време на малцоване от торф. Когато става въпрос за американско уиски, повечето хора използват думата “бърбън”. Въпреки че, както виждате, освен бърбън, тук има много интересни неща.
Като цяло не е известно откъде произхожда името “бърбън”. Общоприето е, че самата концепция по някакъв начин е свързана с името на окръг Бърбън в Кентъки. Предполага се, че именно там през 1789 г. тази напитка е приготвена за първи път. Според друга версия бърбънът е получил името си от едноименната улица в Ню Орлиънс, Луизиана.
И първото, и второто географско име произлизат от френската династия на Бурбоните, управлявала Франция няколко века. Това фамилно име, от своя страна, идва от наследствения замък “Бърбон” в бившата провинция Бурбоне.
Името на американския квартал е дадено в знак на уважение и благодарност към френското кралско семейство. На първо място – Луи XV, който подкрепя френските колонисти. Въпреки факта, че тази напитка се произвежда в окръг Бърбън от десетилетия, официалното име на бърбън е получено през 1840 г. Преди това се наричаше “уиски от окръг Бърбън”.
Дегустационни характеристики на Lewis & Clark
Цвят
Уискито “Луис и Кларк” на пръв поглед поразява с наситения си тъмнозлатист оттенък с магически нюанси.
Аромат
Ароматът на уискито Lewis & Clark е чисто индивидуален. Вдишвайки миризмата на този алкохол, моментално се улавя богата палитра от пикантен аромат, успешно съчетаващ нюанси на индийско орехче и джинджифил с фини нотки на дърво. В допълнение, важна характеристика на този алкохол е пълната липса на алкохолни аромати.
Как да сервираме Lewis & Clark
За да оцените вкусовите качества на уискито Lewis & Clark, както и да подобрите дегустационното изживяване, е важно да спазвате определени канонични правила при избора на чаша за уиски, необходимата атмосфера и начина на дегустация на напитката.
Ситуация
- Най-важното нещо, което трябва да запомните е, че Lewis & Clark трябва да се пие, докато се наслаждавате на процеса, оставяйки настрана всички проблеми на ежедневието.
- Атмосферата трябва да е спокойна и релаксираща. За да направите това, изключете всички разсейващи устройства като телевизор и радио. Изберете ненатрапчива лека музика и я включете тихо.
- Създайте полумрак в стаята чрез завеси и включване на настолна лампа.
- Поканете поканените да носят ежедневно, удобно облекло, което ще ги накара да се чувстват спокойни и като у дома си.
- Помислете предварително за някои интересни и забавни теми за обсъждане. Те не трябва да бъдат сериозни, противоречиви.
- Тъй като алкохолът е доста силен, насрочете среща следобед или вечер.
Какво да пием с Lewis & Clark
Обикновено “Луис и Кларк” се сервира след хранене под формата на “диджестив”. Най-хубавото е, че този алкохол се комбинира с такива течности:
- Водата може да смекчи парещия вкус и да намали силния градус на алкохола. Количеството на добавената течност зависи от индивидуалните предпочитания, варира от няколко капки до съотношение 1:1 с алкохол.
- Комбинацията от алкохол с лед придава аромата възможно най-близо до чистото, неразредено уиски. За да опитате правилно напитката, съветвам ви да хвърлите 2-3 кубчета лед в чашата, не повече.
- Разреждането на силна Coca-Cola или Pepsi-Cola помага да се неутрализира прекалено силният градус алкохол. Не забравяйте обаче, че при това смесване алкохолът се абсорбира в кръвта много по-бързо, в резултат на което интоксикацията настъпва много бързо.
- Комбинацията от уиски с чай е много добра и привлекателна на вкус. Тази комбинация най-често се използва за бързо затопляне след разходка в дъжд или слана. Има и мнение, че ако смесите зелен чай, алкохол и няколко кубчета лед, тогава няма да има махмурлук.
- Последното нещо, на което трябва да обърнете внимание, са коктейлите с алкохолни и безалкохолни напитки, като основата е Lewis & Clark.
Полезна информация
- Съветвам ви непременно да се запознаете с характеристиките на други видове американско уиски, в случай че намерите нещо интересно за себе си.
- За любопитните препоръчвам да разгледате списъка с “канадски уискита”, които активно се конкурират с американските продукти.
- Бих искал да предложа една проста рецепта за уиски, приготвено у дома, на смелите и решителните. Процесът е лесен, но е дълъг и ще изисква малко усилия и търпение от вас, но резултатът си заслужава.
- Не мога да не представя на вашето внимание списък от видове „истинско уиски“, което е създадено изключително от естествени съставки без участието на никакви амортисьори и багрила.
История на уискито Lewis & Clark
Отличният алкохол получи силното си име в чест на двама пионери, армейски офицери и по-късно държавни служители, които донесоха много ползи на страната си. Уилям Кларк (William Clark) и Мериуедър Луис (Meriwether Lewis) в началото на 19 век ръководят първата експедиция в историята, чиято цел е да изследва Луизиана и да установи търговски отношения с местното население на река Мисури.
Източник: gradusinfo.ru
High West American Prairie Bourbon Review
Spirit : High West American Prairie Bourbon New Hampshire Liquor Outlet Store Pick
Distiller : High West Distillery
Возраст от 2 до лет 005
Цена : 30-45 долларов
Доказательство : Традиционно 92 пруфа, этот выбор 100 пруф
Винокурня High West
О винокурне :
Винокурня High West Distillery была основана в 2006 году Дэвидом Перкинсом и его женой Джейн. Дэвид — бывший биохимик. Он был вдохновлен открыть свою собственную винокурню, увидев параллели между процессом ферментации и дистилляции и своими собственными работами в области биохимии во время поездки на винокурню Maker’s Mark в Лоретто, штат Кентукки. В 2004 году Дэвид и его семья переехали в Парк-Сити, штат Юта, чтобы начать свое новое предприятие, где они начали дистилляцию в 2007 году. Они выбрали Парк-Сити из-за любви Дэвида к Старому Западу и малоизвестной истории виски Юты.
О бутылке :
Винокурня High West увлечена природной красотой американского Запада и бурбоном из американских прерий. Вот почему мы хотим привлечь внимание к одному из самых фантастических проектов нашего времени: американскому заповеднику прерий на северо-востоке Монтаны. Это удивительная попытка создать крупнейший заповедник дикой природы в 48 штатах. Ступив на равнины американского заповедника прерий, легко представить себе пейзаж, каким его видели Льюис, Кларк и коренные американцы, с грохочущими стадами бизонов, бегущими группами вилорогих антилоп и городками луговых собачек, усеивающими горизонт. По завершении заповедник будет составлять примерно 5000 квадратных миль; больше, чем национальные парки Йеллоустоун, Йосемити и Гранд-Титон вместе взятые.
- Нос
- Вкус
- Заканчивать
- Доказательство против тепла
- Ценить
Резюме
Аромат: Жимолостная ваниль с небольшим оттенком вишни из высшего доказательства выбора.
Вкус: Обычно это землистый вкус со сладким карамельным вкусом, но этот выбор был обработан в желанных бочках из-под Dram Midwinter Night от High West, что придает ему некоторые дымные элементы, присущие Dram. В нем есть земляные и пряные характеристики, но он перетекает в копченую карамель с легкой присыпкой пепельного перца.
Отделка: Очень гладкая отделка, еще раз подтверждает, что этот бурбон имеет 100-процентную крепость, не подавляя вас жаром. Послевкусие раскрывает те ароматы, которые заявлены во вкусе, и ослабляет их до уменьшающейся ноты, в основном, из обугленного меда и ванили. Ползучее и едва заметное объятие Кентукки, которое исчезает примерно через полминуты.
Обзор:
High West’s American Prairie Bourbon — это то, что вы не найдете лишним, если каким-то образом наткнетесь на машину времени и выпадете на 200 лет назад в центре салуна на Среднем Западе США. Тем не менее, именно эта эстетика выделяла его на полках для меня. У него есть эта старая бутылка в западном стиле, а также необработанная пробка с деревянной крышкой, из-за чего он выглядит так, как будто он идеально подходит на полке за барной стойкой, где мужчина с косой на руле усами полирует стакан в 1800-х годах. Впрочем, хватит о бутылке, внешний вид приятный, но мы знаем, что то, что внутри, делает или портит бурбон.
Раньше я пил американский прерийный бурбон с Хай-Уэста, и это крепкий виски. Высокое содержание кукурузы с низким или средним содержанием ржи и низким процентом ячменя делает его очень доступным виски, который является отличным бурбоном для смешивания (в котором нет ничего постыдного, наслаждайтесь своим виски так, как вы предпочитаете). Бутылка щекотала мое любопытство своей особой черной этикеткой, но привлекла мое внимание бочонком, в котором она была допита; Драм в зимнюю ночь. Если вы не знали, A Midwinter Night’s Dram — это очень популярное блюдо с Хай-Уэста, известное своим сложным, дымным и сердечным вкусом. Поэтому, естественно, когда я увидел это на бутылке, я решил, что эта отделка должна добавить уникальности налитому. Моя догадка оказалась восхитительно точной.
С самого начала нос был обновлен от легкой засахаренной ванили до более полной и более медовой ноты ванили с небольшим количеством вишни в хвосте. Этот выбор стопроцентный, и вы поймете это, если оставите свой нос в стакане более чем на секунду или две. Это ни в коем случае не жестокий удар по носу, но он заметен для доказательства.
Во вкусе проявляется отделка. Опять же, он берет те более сладкие ноты, которые можно найти в оригинальном выражении, и немного смягчает их, но не заглушает. Вместо этого он углубляет их и медленно превращает в дымную версию каждого аромата. На мой взгляд, это лучшее из обоих миров из каждой заливки. Он сочетает в себе лучшие элементы обоих выражений и позволяет потребителю ощутить их все, не задерживаясь слишком долго на каком-либо аромате, но давая им достаточно времени, чтобы проявиться и раскрыться.
Послевкусие представляет собой постепенное уменьшение аспектов во вкусе, в конечном счете переходящее в сочетание перца и мяты с оттенком меда. Объятие присутствует во время послевкусия, но мягко исчезает вместе с ароматами.
В целом, я бы сказал, что это уникальный подход к отделке купажа виски, который не разочаровал своей ценой. Я полагаю, что купил его примерно за 39,99 долларов, и сок оправдывает цену на этот. Он взял хороший виски и отличный миксер и превратил его в еще лучший и более сложный глоток, который, я уверен, будет таким же хорошим миксером, как и оригинал. Я гораздо более заинтригован и готов подобрать выбор в магазине High West после того, как поймал этот. Мораль истории? Если вы видите виски High West с черной этикеткой, попробуйте.
Отправка
Обзор пользователя
4 (1 голос)Орион Брейдер (менеджер по производству)
Орион дружит с Грегом со школьных времен.
Его любовь к виски росла по мере того, как он пробовал разные сорта виски, которые Грег писал для Whisky Culture. И когда Whisky Culture начали путешествовать по стране, он отправился с ними, чтобы задокументировать их экспедиции по производству виски.
Орион теперь работает полный рабочий день в Whisky Culture, управляя нашим производственным графиком и обеспечивая качество нашего контента. Он курирует нашу программу для авторов, и его можно встретить вместе с Грегом во время их поездок в Кентукки либо за камерой, либо за бокалом прекрасного виски после долгого дня съемок.
Льюис и Кларк: экспедиция, цель и факты
Кем были Льюис и Кларк?
Мериуэзер Льюис родился в Вирджинии в 1774 году, но раннее детство провел в Джорджии. Подростком он вернулся в Вирджинию, чтобы получить образование, и окончил колледж в 1793 году. Затем он присоединился к ополчению штата Вирджиния, где помог подавить восстание виски, а позже стал капитаном армии США. В 27 лет он стал личным секретарем президента Томаса Джефферсона.
Уильям Кларк также родился в Вирджинии в 1770 году, но переехал со своей семьей в Кентукки в возрасте 15 лет. В 19 лет он вступил в ополчение штата, а затем в регулярную армию, где он служил с Льюисом и в конечном итоге был назначен президентом Джорджем Вашингтоном. в звании лейтенанта пехоты.
В 1796 году Кларк вернулся домой, чтобы управлять имением своей семьи. Семь лет спустя Льюис выбрал его, чтобы он отправился в эпическое путешествие, которое поможет изменить историю Америки.
Луизиана Покупка
Во время франко-индейской войны Франция сдала большую часть Луизианы Испании и почти все оставшиеся земли Великобритании.
Поначалу приобретение Испании не имело большого значения, поскольку позволяло Соединенным Штатам путешествовать по реке Миссисипи и использовать Новый Орлеан в качестве торгового порта. Затем Наполеон Бонапарт пришел к власти во Франции в 1799 году и хотел вернуть себе бывшую территорию Франции в Соединенных Штатах.
В 1802 году король Испании Карл IV вернул Франции территорию Луизианы и лишил Америку доступа к портам. В 1803 году под угрозой войны президент Джефферсон и Джеймс Монро успешно заключили сделку с Францией о покупке территории Луизианы, которая включала около 827 000 квадратных миль, за 15 миллионов долларов.
Еще до завершения переговоров с Францией Джефферсон попросил Конгресс профинансировать экспедицию для обследования земель так называемой покупки Луизианы и назначил Льюиса командиром экспедиции.
Подготовка к экспедиции Льюиса и Кларка
Немедленная подготовка. Он изучал медицину, ботанику, астрономию и зоологию и тщательно изучал существующие карты и журналы региона. Он также попросил своего друга Кларка стать сокомандником экспедиции.
Несмотря на то, что Кларк когда-то был начальником Льюиса, технически Льюис отвечал за поездку. Но для всех намерений и целей они разделяли равную ответственность.
5 июля 1803 года Льюис посетил арсенал в Харперс-Ферри, чтобы получить боеприпасы. Затем он поехал на изготовленной на заказ 55-футовой килевой лодке, также называемой «лодкой» или «баржей», вниз по реке Огайо и присоединился к Кларку в Кларксвилле, штат Индиана. Оттуда Кларк сел на лодку вверх по реке Миссисипи, а Льюис продолжил путь верхом, чтобы собрать дополнительные припасы.
Среди собранных принадлежностей были:
- геодезические инструменты, включая компасы, квадранты, подзорную трубу, секстанты и хронометр 9
- одежда
- оружие и боеприпасы
- лекарства и медицинские принадлежности
- книги по ботанике, географии и астрономии
- карты
Льюис также собрал подарки, чтобы подарить их коренным американцам во время путешествия, такие как:
- бусы
- краска для лица
- ножи
- табак
- гребни из слоновой кости
- яркая цветная ткань
- ленты
- швейная фурнитура
- зеркала
Корпус Discovery
. Зимой 1803–1804 годов Кларк набирал и обучал людей в Кэмп-Дюбуа к северу от Сент-Луиса, штат Миссури. Он выбрал неженатых, здоровых мужчин, которые были хорошими охотниками и знали навыки выживания.
Группа экспедиции включала 45 человек, включая Льюиса, Кларка, 27 неженатых солдат, франко-индийского переводчика, наемную команду лодки и порабощенного человека по имени Йорк, принадлежащего Кларку.
14 мая 1804 года Кларк и Корпус присоединились к Льюису в Сент-Чарльзе, штат Миссури, и направились вверх по течению реки Миссури на килевой лодке и двух небольших лодках со скоростью около 15 миль в день. Жара, стаи насекомых и сильные речные течения сделали путешествие в лучшем случае трудным.
Чтобы поддерживать дисциплину, Льюис и Кларк управляли Корпусом железной рукой и раздавали суровые наказания, такие как порка без седла и каторжные работы для тех, кто нарушал правила.
20 августа того же года 22-летний член Корпуса сержант Чарльз Флойд умер от брюшной инфекции, возможно, от аппендицита. Он был единственным членом Корпуса, погибшим в пути.
Встречи коренных американцев
Большая часть земли, которую исследовали Льюис и Кларк, уже была занята коренными американцами. Фактически, Корпус столкнулся с примерно 50 различными индейскими племенами, включая шошонов, манданов, минитари, черноногих, чинуков и сиу.
Льюис и Кларк разработали протокол первого контакта для знакомства с новыми племенами. Они обменялись товарами и подарили вождю племени индейскую медаль мира Джефферсона, монету с выгравированным изображением Томаса Джефферсона на одной стороне и изображением двух рук, сложенных под томагавком, и трубку мира с надписью «Мир и дружба». с другой.
Они также сказали индейцам, что Америка владеет их землей и предложила военную защиту в обмен на мир.
Некоторые индейцы встречались с «белыми мужчинами» раньше и были дружелюбны и открыты для торговли. Другие опасались Льюиса и Кларка и их намерений и были открыто враждебны, хотя и редко проявляли насилие.
В августе Льюис и Кларк провели мирные советы индейцев с одо, недалеко от современного Каунсил-Блаффс, штат Айова, и янктон-сиу в современном Янктоне, Южная Дакота.
Однако в конце сентября они столкнулись с тетон-сиу, которые не были столь любезны и попытались остановить лодки Корпуса и потребовали оплаты пошлины. Но они не могли сравниться с боевым вооружением Корпуса, и вскоре двинулись дальше.
Форт Мандан
В начале ноября Корпус наткнулся на деревни дружелюбных индейцев мандан и минитари недалеко от современного Уошберна, Северная Дакота, и решил разбить лагерь на зиму вниз по реке вдоль берегов реки Миссури.
Примерно за четыре недели они построили треугольный форт под названием Форт Мандан, который был окружен 16-футовыми пикетами и содержал помещения и складские помещения.
Корпус провел следующие пять месяцев в форте Мандан, охотясь, куя и делая каноэ, веревки, кожаную одежду и мокасины, пока Кларк готовил новые карты. Согласно журналу Кларка, мужчины в целом были здоровы, за исключением тех, кто страдал инфекциями, передающимися половым путем.
Sacagawea
Находясь в форте Мандан, Льюис и Кларк встретили французско-канадского зверолова Туссена Шарбонно и наняли его в качестве переводчика. Они позволили его беременной жене-шошонке Сакагавеа присоединиться к нему в экспедиции.
Сакагава была похищена индейцами хидатса в возрасте 12 лет, а затем продана Шарбонно. Льюис и Кларк надеялись, что она поможет им общаться с любым шошоном, которого они встретят в своем путешествии.
11 февраля 1805 года Сакагава родила сына и назвала его Жан Батист. Она стала бесценным и уважаемым активом для Льюиса и Кларка.
Континентальный водораздел
7 апреля 1805 года Льюис и Кларк отправили часть своей команды и свою килевую лодку, загруженную зоологическими и ботаническими образцами, картами, отчетами и письмами обратно в Сент-Луис, в то время как они и остальная часть Корпуса отправились в путь. для Тихого океана.
Они пересекли Монтану и направились к континентальному водоразделу через перевал Лемхи, где с помощью Сакагавеи купили лошадей у шошонов. Находясь там, Сакагава воссоединилась со своим братом Камеавейтом, который не видел ее с тех пор, как ее похитили.
Затем группа вышла из перевала Лемхи и пересекла горный хребет Биттеррут по изнурительной тропе Лоло с помощью множества лошадей и горстки проводников-шошонов.
Этот этап пути оказался самым трудным. Многие из группы страдали от обморожения, голода, обезвоживания, плохой погоды, низких температур и истощения. Тем не менее, несмотря на беспощадную местность и условия, ни одна душа не погибла.
После 11 дней путешествия по тропе Лоло Корпус наткнулся на племя дружелюбных индейцев нез-персе вдоль реки Клируотер в штате Айдахо. Индейцы приняли утомленных путников, накормили их и помогли восстановить здоровье.
Когда Корпус пришел в себя, они построили долбленые каноэ, затем оставили своих лошадей у нез-персе и бросили вызов порогам реки Клируотер до реки Снейк, а затем до реки Колумбия. Сообщается, что по пути они ели собачье мясо вместо дичи.
Fort Clatsop
В ноябре 1805 года потрепанный и замученный корпус наконец достиг бурного Тихого океана. Они выполнили свою миссию и должны были найти место для проживания на зиму, прежде чем отправиться домой.
Они решили разбить лагерь недалеко от современной Астории, штат Орегон, и 10 декабря начали строительство форта Клэтсоп, а к Рождеству переехали.
Зима в форте Клэтсоп была непростой. Все изо всех сил пытались сохранить себя и свои припасы сухими и вели непрекращающуюся битву с мучительными блохами и другими насекомыми. Почти все были слабыми и больными проблемами с желудком (вероятно, вызванными бактериальными инфекциями), голодом или гриппоподобными симптомами.
Путешествие Льюиса и Кларка домой
23 марта 1806 года Корпус покинул Форт Клэтсоп и направился домой. Они забрали своих лошадей у Нез-Персе и дождались июня, пока не растает снег, чтобы пересечь горы и попасть в бассейн реки Миссури.
После повторного пересечения сурового горного хребта Биттеррут Льюис и Кларк разделились на перевале Лоло.
Группа Льюиса срезала путь на север к Большому водопаду реки Миссури и исследовала реку Мариас — приток Миссури в современной Монтане, — в то время как группа Кларка, включая Сакагавею и ее семью, направилась на юг вдоль реки Йеллоустоун. Две группы планировали встретиться там, где встретились реки Йеллоустоун и Миссури в Северной Дакоте.
Столп Помпея
25 июля 1806 года Кларк вырезал свое имя и дату на большой скале у реки Йеллоустоун, которую он назвал Столпом Помпея, в честь сына Сакагавеи, чье прозвище было «Помпей». Сейчас это место является национальным памятником, находящимся в ведении Министерства внутренних дел США.
Двумя днями позже на реке Мариас недалеко от современного Кат-Бэнк, штат Монтана, Льюис и его группа столкнулись с восемью воинами черноногих и были вынуждены убить двоих из них, когда те пытались украсть оружие и лошадей. Место столкновения стало известно как Место борьбы с двумя лекарствами.
Это был единственный жестокий эпизод в экспедиции, хотя вскоре после битвы с черноногими Льюис был случайно ранен в ягодицу во время охоты; травма была болезненной и неудобной, но не смертельной.
12 августа 1806 года Льюис и Кларк и их команды воссоединились и высадили Сакагавею и ее семью в деревнях Мандан. Затем они направились вниз по реке Миссури — на этот раз течения благоприятствовали им — и 23 сентября прибыли в Сент-Луис, где их встретили героически.
Наследие экспедиции
Льюис и Кларк вернулись в Вашингтон осенью 1806 года и поделились своим опытом с президентом Джефферсоном.
Хотя им не удалось определить желанный водный маршрут Северо-Западного прохода через континент, они выполнили свою миссию по обследованию территории Луизианы от реки Миссисипи до Тихого океана, и сделали это, несмотря на огромные трудности, всего с одной смертью и небольшим насилием. .
Корпус преодолел более 8000 миль, подготовил бесценные карты и географическую информацию, идентифицировал не менее 120 образцов животных и 200 ботанических образцов и установил мирные отношения с десятками индейских племен.
И Льюис, и Кларк получили двойную зарплату и 1600 акров земли за свои усилия. Льюис был назначен губернатором территории Луизианы, а Кларк был назначен бригадным генералом ополчения территории Луизианы и федеральным агентом индейцев.
Кларк оставался уважаемым и прожил успешную жизнь. Однако Льюис не был эффективным губернатором и слишком много пил. Он никогда не был женат и не имел детей и умер в 1809 году от двух огнестрельных ранений, возможно, нанесенных самому себе. Через несколько лет Сакагава умерла, и Кларк стал опекуном ее детей.
Несмотря на трагический конец Льюиса, его экспедиция с Кларком остается одной из самых известных в Америке. Дуэт и их команда — с помощью Сакагавеи и других коренных американцев — помогли укрепить притязания Америки на Запад и вдохновили бесчисленное множество других исследователей и пионеров Запада.
Источники
Строительство форта Клэтсоп. Открытие Льюиса и Кларка.
Корпус Открытий. Служба национальных парков: Арка ворот.
Хронология экспедиции. Фонд Томаса Джефферсона: Джефферсон Монтиселло.
Флагман: килевая лодка, баржа или катер? Открытие Льюиса и Кларка.
Болезни Форт-Клэтсоп. Открытие Льюиса и Кларка.
Форт Мандан Зима. Открытие Льюиса и Кларка.
индийских медалей мира. Фонд Томаса Джефферсона: Джефферсон Монтиселло.
Долина Леми в Форт Клатсоп.